top of page

Wat is Lichaamsgerichte Coaching?

Lichaamsgerichte Coaching onderscheidt zich van andere vormen van coaching door, zoals de naam al doet vermoeden, het lichaam er bij te betrekken. Lichaamsgerichte coaching gaat ervanuit dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat ons lichaam de allerbeste ingang is om ons scherp bewust te worden van datgene waar we psychisch tegenaan lopen. Het stopt dus niet bij wat er zich in je hoofd afspeelt, maar gaat nog een stap verder. Je lichaam is namelijk een spiegel van wat je hebt meegemaakt en hoe het met je gaat. Het vertelt je van alles zodra je er bewust contact mee maakt. Niet voor niets kent onze taal vele uitspraken zoals ‘niet lekker in je vel zitten’, ‘een brok in de keel hebben’, ‘tanden op elkaar houden’ of ‘op je tenen lopen’. Het geeft aan dat er iets niet lekker zit of vast zit in je lichaam. Maar grip krijgen op dat ‘iets’ kan lastig zijn.

Lichaamsgerichte Coaching helpt je om weer in contact te komen met je lichaam, om weer in contact te komen met je gevoel, je wensen, je verlangens, je intuïtie en instinct. Je ervaart hoe het is om spanning écht los te laten, om meer kracht te ontwikkelen van binnenuit en om keuzes te maken waar je niet meer aan hoeft te twijfelen. Het helpt je om van een staat van 'overleven' naar 'leven' te gaan. 

De voordelen van deze vorm van coaching zijn onder andere:

  • Het werkt snel en effectief; wat jij nodig hebt geeft je lichaam aan en wordt daarmee een sterke motivator

  • Je komt erachter welke vastzittende, beperkende gedachten- en emotiepatronen je met je mee draagt en hoe je dit los kunt laten

  • Omdat jóuw lichaam leidend is in het proces, is deze vorm voor iedereen een veilige vorm, er zijn namelijk geen foute antwoorden, emoties of reacties, alles wat je lichaam je aangeeft wordt meegenomen in het proces om ervan te leren

  • Het maakt impliciete, onzichtbare of onbewuste patronen zichtbaar en nodigt je uit om hier meer ruimte in te creëren 

  • Het helpt je fysieke gevoelens en je hoofd (gedachten) samen te brengen, om emoties en gevoelens te (h)erkennen en te reguleren, om expressie te gaan geven aan je eigen innerlijke gevoelsleven. 

Mensen voelen zich na lichaamsgerichte coaching authentieker, krachtiger, zelfbewuster en hebben de energie waar ze naar op zoek waren gevonden om vanuit daar de volgende stappen in je leven te zetten. 

Heb je vragen over deze vorm van coaching? Stel ze gerust

 

3. Marit Schepers.jpg
bottom of page